PvE Brandmeldinstallatie

Een goed geïnstalleerde en goed onderhouden brandmeldinstallatie is essentieel voor het signaleren van brand en het waarschuwen van medewerkers, gasten en bezoekers. Bij Securicon begrijpen we hoe belangrijk het is dat jouw brandmeldinstallatie voldoet aan de wettelijke eisen (voortkomend uit bouwbesluit 2012) en uiteraard de eisen van bijvoorbeeld een verzekeraar waarbij het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) mogelijk verplicht is.

Bij Securicon zijn we gespecialiseerd in het helpen van onze klanten bij het opstellen van een PVE voor hun brandmeldinstallatie en in het gehele traject van levering, installatie, inbedrijfstelling, service en onderhoud. Ons branddetectie team heeft de kennis en ervaring die nodig is om ervoor te zorgen dat uw PVE voldoet aan alle wettelijke en gestelde eisen van een brandmeldsysteem.

 

Wat is een Programma van Eisen voor een brandmeldinstallatie?

Een Programma van Eisen (PvE) is een essentieel document voor elk gebouw waarvoor een brandmeldinstallatie vereist is. Het PvE beschrijft de specifieke eisen voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van de brandmeldinstallatie. Het PvE is een document dat voor elke vereiste brandmeldinstallatie verplicht is om te voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en de NEN 2535 norm.

Een brandmeldinstallatie PVE is dus een zeer uitgebreid document dat rekening houdt met alle specifieke vereisten van het gebouw, zoals omvang, bezetting en type gebruik. Het bevat onder andere informatie over het type, aantal en uitvoering van handbrandmelders en brandmelders, het type brandmeldcentrale dat moet worden gebruikt en de omvang van de bewaking (zoals een niet geautomatiseerde bewaking, gedeeltelijke bewaking, volledige bewaking). Het Programma van Eisen voor een brandmeldinstallatie bevat ook details over de voeding van het brandmeldsysteem, de eventuele doormelding en communicatie en met andere systemen en de procedures voor het testen en het onderhoud.

Houdt een Programma van Eisen alleen rekening met het brandalarmsysteem?

Met een PvE kan het brandalarmsysteem zodanig worden ontworpen en worden uitgevoerd, dat het een brand zo snel en doeltreffend mogelijk kan detecteren en de mensen in een gebouw ervoor kan waarschuwen. Het PvE houdt er ook rekening mee dat de brandmeldinstallatie compatibel is met andere veiligheidssystemen in het gebouw, zoals het brandbestrijdingssysteem, de ontruimingsinstallatie en het evacuatieplan.

 

Wat zijn de uitgangspunten voor een PvE?

Doel van de brandmeldinstallatie

In het programma van eisen (pve) word als eerste het doel of de doelstelling van de installatie beschreven, bijvoorbeeld persoonlijke bescherming, schadebeperking, sturen brandbeveiligingsinstallaties, bescherming milieu, continuïteit bedrijfsvoering.

Omvang brandmeldinstallatie

Een van de belangrijkste uitgangspunten in een PvE voor brandmeldinstallaties is de omvang van de brandmeldinstallatie. De minimale omvang van de brandmeldinstallatie is meestal vastgelegd in het Bouwbesluit, maar verzekeraars kunnen ook aanvullende eisen stellen om ervoor te zorgen dat de installatie het gebouw en de mensen en inboedel doeltreffend kan beschermen.

Verdeling detectiezones

Een ander belangrijk principe is de verdeling van het gebouw in detectiezones. Dit is essentieel om snel de locatie van een brand te kunnen bepalen en dienovereenkomstig te reageren. Dit is vooral belangrijk in grote gebouwen, waar het moeilijk kan zijn de brandhaard te lokaliseren. Door het gebouw op te delen in detectiezones kan de locatie van een brand snel worden vastgesteld en kan actie worden ondernomen om de brand in te dammen.

Alarmzones

In een PvE worden ook alarmzones vastgesteld voor brandmeldinstallaties. Het verdelen van het gebouw in alarmzones is belangrijk om paniek te voorkomen en overbelasting van vluchtwegen te vermijden. Dit is vooral belangrijk in gebouwen zoals ziekenhuizen, waar het essentieel is om patiënten en personeel snel en efficiënt te kunnen evacueren.

Controlefuncties

De controlefuncties worden ook beschreven in een PvE voor brandmeldinstallaties.

 

Wie mag een brandmeldinstallatie PvE opstellen?

Het opstellen van een Programma van Eisen is een complex proces dat de inbreng vereist van verschillende deskundigen, waaronder architecten, brandveiligheidsingenieurs en gecertificeerde brandalarmtechnici. Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerd bedrijf zoals Securicon die zijn gespecialiseerd in branddetectie. Onze opgeleide professionals beschikken over de nodige kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat het PvE nauwkeurig en volledig is en voldoet aan alle wettelijke vereisten voor de brandmeldinstallatie.

 

Een brandmeldinstallatie met PvE nodig?

Samengevat is een Programma van Eisen (PvE) een verplicht document voor elk gebouw waarvoor een brandmeldinstallatie nodig is. Het beschrijft de specifieke eisen voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van de brandmeldinstallatie en zorgt ervoor dat de brandmeldinstallatie zodanig wordt ontworpen en uitgevoerd dat deze zo snel en effectief mogelijk en conform het Bouwbesluit 2012 en de NEN 2535 normen een brand kan detecteren en bewoners kan alarmeren.

Bij Securicon zijn we gespecialiseerd in het helpen van onze klanten bij het opstellen van een PvE voor hun brandmeldinstallatie. Ons ervaren team heeft de kennis en het inzicht die nodig zijn om ervoor te zorgen dat het PvE voldoet aan alle wettelijke eisen van een brandmeldsysteem en voldoet aan de hoogste normen van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Naast het opstellen van een PvE en de installatie van het brandalarmsysteem bieden wij ook doorlopend onderhoud en ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat jouw brandmeldsysteem altijd in topconditie is.

Ben je op zoek naar een brandmeldinstallatie die voldoet aan het Bouwbesluit 2012 en NEN 2535, moet er een Programma van Eisen (PvE) opgesteld worden en wil je werken met een bedrijf dat je kunt vertrouwen, schakel dan Securicon in. Wij hebben de kennis, ervaring en expertise om jouw pand te voorzien van de beste brandbeveiligingsoplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het opstellen van een PvE brandmeldinstallatie en onze onderhoudsdiensten.

Securicon staat klaar om u te helpen

Support