Brandmeldinstallatie NEN 2535

Voor de bescherming van je pand, inboedel, medewerkers en bezoekers, is een goed geïnstalleerde en onderhouden brandmeldinstallatie (BMI) essentieel. En bij Securicon begrijpen we hoe belangrijk het is dat de brandmeldinstallatie voldoet aan NEN 2535.

Bij Securicon zijn we gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van brandmeldinstallaties die voldoen aan de NEN 2535. Ons team van brandalarmtechnici heeft de kennis en ervaring om een brandmeldsysteem te ontwerpen, te installeren en te onderhouden dat voldoet aan de hoogste eisen van kwaliteit en compatibiliteit.

 

Wanneer moet een bedrijf een brandmeldinstallatie hebben?

Een brandmeldinstallatie is belangrijk voor de brandveiligheid van een gebouw en helpt een beginnende brand in een vroeg stadium te ontdekken, lokaliseren en signaleren. Met het vroeg signaleren van een brand kan schade en leed worden beperkt of zelfs worden voorkomen.

Een bedrijf moet een brandmeldinstallatie hebben wanneer dat volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht is. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de gebruiksfunctie van het pand, het vloeroppervlak, de hoogte, de ligging en een volledige of gedeeltelijke bewaking van de locatie. In ditzelfde bouwbesluit wordt ook beschreven of de installatie over een doormelding moet beschikken en of de installatie voorzien moet zijn van een inspectiecertificaat.
Voor de panden waar een brandmeldinstallatie verplicht is, moet deze altijd voldoen aan de NEN 2535 norm en daarnaast moet er een door de gemeente goedgekeurd Programma van Eisen (PvE) opgesteld zijn.

Vrijwillig een brandmeldinstallatie aanbrengen

Heeft jouw bedrijfspand geen brandmeldinstallatie voorgeschreven volgens het Bouwbesluit 2012 en is daarom een brandmeldinstallatie niet verplicht? Ook dan kiezen veel organisaties alsnog voor een goed geïnstalleerde en goed onderhouden brandmeldinstallatie. Eventueel kan er in deze gevallen worden afgeweken van de NEN 2535 norm en keuringsplicht.

Redenen on te kiezen voor een brandmeldinstallatie.

  • Veiligheid: Met een brandmeldinstallatie kun je een brand snel ontdekken waardoor hulpdiensten zoals de brandweer gericht aan de slag kunnen.
  • Veiligheid: Een brandmeldinstallatie heeft eveneens een rol als ontruimingsinstallatie. Bij een brandmelding worden mensen snel gealarmeerd zodat ze zich direct in veiligheid kunnen brengen.
  • Verzekering: Sommige verzekeraars eisen een NEN 2535 brandmeldinstallatie om de verzekering af te sluiten.
  • Imago: Het installeren van een brandmeldinstallatie helpt bedrijven die zich willen profileren als veilig en verantwoordelijk kan helpen bij het versterken van hun imago.

 

Wat is de NEN 2523?

NEN 2535 is een norm die richtlijnen geeft voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van brandmeldinstallaties. NEN 2535 zorgt ervoor dat alle brandmeldinstallaties op elkaar aansluiten en dat ze voldoen aan de hoogste eisen van kwaliteit en betrouwbaarheid. Door een brandmeldinstallatie te installeren die voldoet aan NEN 2535 ben je ervan verzekerd dat het pand en de mensen in het pand adequaat worden gewaarschuwd bij brand.

 

Is mijn pand verplicht om een NEN 2523 brandmeldinstallatie te hebben?

Het Bouwbesluit 2012 vermeldt niet specifiek welk type gebouwen verplicht zijn om een NEN 2535 brandmeldinstallatie te hebben. Hieronder volgen een paar voorbeelden van diverse soorten panden waar een NEN 2535 brandmeldinstallatie sowieso verplicht is:

  • Openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, theaters en overheidsgebouwen.
  • Gebouwen met een hoog risico op brand, zoals hotels, appartementencomplexen en zorggebouwen.
  • Grote gebouwen met veel bezoekers zoals winkelcentra, kantoren en verzorgingshuizen.
  • Industriële gebouwen zoals fabrieken en magazijnen.

Gebouwen waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen of verwerkt.
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een selectie is van voorbeelden van gebouwen waar een NEN 2535 brandmeldinstallatie verplicht is.

Is een brandmeldinstallatie die niet voldoet aan NEN 2535 ook mogelijk?

Een brandmeldinstallatie die niet voldoet aan NEN 2535 komt in de praktijk weinig voor. Als voor jouw pand een brandmeldinstallatie is voorgeschreven volgens het Bouwbesluit 2012, dan is een brandmeldinstallatie sowieso verplicht. NEN 2535 beschrijft op welke wijze deze geïnstalleerd moet worden voor het betreffende gebouw. Brandmeldinstallaties die door Securicon worden geïnstalleerd voldoen standaard aan de NEN 2535 norm.

In gebouwen die niet verplicht zijn om een brandmeldinstallatie te hebben kunnen er alternatieve vormen van branddetectie aangebracht zoals rookmelders conform NEN 2555, en brandmelders of branddetectie die aangesloten zijn op een inbraakalarmsysteem.

 

Hoe wordt een brandmeldinstallatie onderhouden?

Een brandmeldinstallatie is van groot belang voor de brandveiligheid van een pand. Om deze installatie optimaal te laten functioneren is het van groot belang deze jaarlijks te onderhouden en maandelijks te controleren.
Onderhoud van een brandmeldinstallatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf zoals Securicon. Onze opgeleide onderhoudsmonteurs kijken de brandmeldinstallatie na op defecten, we vervangen onderdelen en we testen of de installatie naar behoren functioneert.
Om te verzekeren dat de installatie in topconditie blijft, is het van groot belang om een onderhoudsovereenkomst af te sluiten zodat de brandmeldinstallatie jaarlijks wordt onderhouden. Dit helpt bij het verminderen van onnodige storingen en waarborgt de veiligheid van uw pand en de personen die er werken of verblijven.

 

Een NEN 2535 brandmeldinstallatie laten installeren

Bij Securicon begrijpen we dat elk gebouw uniek is en daarom bieden we branddetectie oplossingen op maat voor elke beveiligingsbehoefte. Ons team van experts werkt nauw met jou samen om een brandalarmsysteem te ontwerpen dat is afgestemd op specifieke behoeften van het pand en het budget. Wij zorgen er uiteraard voor dat het installatieproces efficiënt en effectief verloopt. We gebruiken alleen producten en materialen van de hoogste kwaliteit om ervoor te zorgen dat jouw brandmeldinstallatie NEN 2535 betrouwbaar en effectief is.

Naast installatie bieden we ook doorlopend onderhoud en ondersteuning om ervoor te zorgen dat het brandmeldsysteem altijd in topconditie is. Ons team van opgeleide technici voert regelmatig inspecties en tests uit om ervoor te zorgen dat het brandalarmsysteem altijd functioneel is.

Is een brandmeldinstallatie die voldoet aan de NEN 2535 verplicht voor jouw pand en wil je werken met een bedrijf dat je kunt vertrouwen, schakel dan Securicon in. Wij hebben de kennis, ervaring en expertise om gebouwen te voorzien van de beste brandbeveiligingsoplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze NEN 2535 brandmeldinstallatie oplossingen en onderhoudsdiensten.

Securicon staat klaar om u te helpen