Ontruimingsinstallatie

Een goed geïnstalleerd en onderhouden ontruimingsinstallatie is zeer belangrijk voor alle medewerkers, gasten en bezoekers. Bij Securicon begrijpen we het belang van ontruimingssystemen en nemen we de veiligheid van mensen zeer serieus. Wij zijn marktleider in hoogwaardige elektronische beveiligingssystemen en hebben oplossingen voor elke beveiligingsbehoefte, inclusief het installeren en onderhouden van brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties.

 

Wat is een ontruimingsinstallatie?

Een ontruimingsinstallatie is een evacuatiesysteem dat is ontworpen om een gebouw snel en efficiënt te ontruimen in geval van een noodsituatie. Een ontruimingsinstallatie wordt voor elk gebouw op maat gemaakt en voldoet aan de wet- en regelgeving. Doorgaans is een ontruimingsalarminstallatie gekoppeld aan een brandmeldinstallatie. Die installatie bevat dan een variatie aan brandmelders, noodverlichting, ontruimingsalarmen en andere systemen die zijn ontworpen voor een snelle en veilige evacuatie.

Er zijn verschillende soorten evacuatiesystemen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en mogelijkheden. Een bekend systeem voor ontruiming is het type A ontruimingsinstallatie.

 

Ontruimingsinstallatie type A

Een ontruimingsinstallatie type A is specifiek bedoeld om te worden toegepast in grote en hoge gebouwen en ruimtes, vaak met meerdere verdiepingen, waar veel mensen samenkomen zoals een winkelcentrum en theater. Bij deze situaties zijn de mensen vaak niet bekend met een evacuatieprotocol. Vandaar dat een ontruimingsinstallatie type A is gebaseerd op luidsprekers. Het voldoet daarmee aan NEN 2575, de norm voor ontruimingssystemen.
Een type A ontruimingsinstallatie is bovendien uitgebreider dan een standaard evacuatiesysteem. Bij het type A installatie worden ook trappenhuizen, liften, noodverlichting en bewegwijzering om mensen in veiligheid te brengen meegenomen.

Het type A ontruimingssysteem is autonoom en heeft zijn eigen stroomvoorziening en noodstroomvoorziening. Het alarm blijft dan ook werken als de elektriciteit uitvalt door bijvoorbeeld brand of wateroverlast.

Wat is het verschil tussen ontruimingsinstallatie type A en B?

Een type B ontruimingsinstallatie komt vaker voor dan een type A. Een type B kan ook gecombineerd worden met een brandmeldinstallatie, maar hierbij worden mensen middels een ‘slow-whoop’ toonsignaal gewaarschuwd om het gebouw te verlaten. Bij een type A ontruimingsinstallatie worden er stem instructies via luidsprekers gedeeld. Daarnaast zijn de vereisten voor een type B evacuatiesysteem minder hoog met betrekking tot het oppervlak en totaal aantal personen.

Specifieke toepassingen
In ruimtes waar ook andere geluiden standaard aanwezig zijn of bijvoorbeeld slechthorenden aanwezig zijn moet er rekening gehouden worden met het volume decibel: het waarschuwingssignaal is daar extra luid.  Ook worden er naast akoestische signaalgevers (sirenes) vaak optische signaalgevers (flitslampen) toegepast, zodat het ontruimingssignaal ook zichtbaar is.

Luidsprekers bij een ontruimingsinstallatie type A

Bij een ontruimingsinstallatie van het type A geeft voorgeprogrammeerde stem instructies aan de mensen die zich in een gebouw op ruimte bevinden. Deze instructies worden afgewisseld met een geluidssignaal om ervoor te zorgen dat iedereen wordt gewaarschuwd. De instructies kunnen ook in meerdere talen worden uitgesproken, wat vooral nuttig bij gelegenheden waarbij verschillende nationaliteiten kunnen worden verwacht, zoals op luchthavens en onderwijsinstellingen.
Een extra voordeel van de luidsprekers behorende bij de ontruimingsinstallatie van type A is dat deze gebruikt kunnen en mogen worden voor andere doeleinden zoals het uitzenden van muziek en mededelingen.

 

Wanneer is ontruimingsinstallatie type A nodig?

Wanneer gebruikers van een gebouw of ruimte niet bekend zijn met de evacuatieprocedure, dan is een type A ontruimingsinstallatiesysteem zeer gewenst. Denk aan grote evenementenhallen en recreatiecentra. Indien het gebouw minstens 10.000 m2 groot is, dan is een Type A ontruimingssysteem zelfs verplicht.

Een ontruimingsinstallatie van type A (in combinatie met brandmeldinstallatie) is verplicht in de volgende situaties:

 • De totale gebruiksoppervlakte is groter dan 10.000 m2.
 • Er zijn 2 of meer verblijfsruimte waar meer dan 1.000 mensen kunnen samenkomen.
 • Er is een verblijfsruimte waar in totaal meer dan 2.000 mensen kunnen samenkomen.
 • In logiesgebouwen waarbij de hoogste verblijfsruimte hoger is dan 20m vanaf de ingang van het gebouw.

 

Kenmerken ontruimingsinstallatie type A

Het zijn dus vaak de grotere gebouwen en gebouwen met risicovolle situaties in geval van nood, waarbij een evacuatiesystemen van het type A aanwezig is. Andere voorzieningen die naast of in combinatie met een type A ontruimingsinstallatie geïmplementeerd kunnen worden, zijn:

 • Combinatie met andere systemen
  Een type A ontruimingsinstallatie kan gebruikt worden in combinatie met andere systemen zoals brandmeldinstallaties, sprinklerinstallaties en rookdetectiesystemen.
 • Mensen met mobiliteitsprobleem
  In gebouwen waar een type A ontruimingsinstallatie aanwezig is, wordt ook vaak rekening gehouden met toegankelijkheidsvoorzieningen zoals hellingen, braille, symbolen en verhoogde teksten.
 • Noodcommunicatiesystemen
  Noodcommunicatiesystemen als luidsprekers, omroepinstallaties en intercoms kunnen ook toegevoegd worden aan een type A evacuatiesysteem.
 • Evacuatieplan
  Een goed gepland en goed geoefend evacuatieplan, alsmede duidelijke procedures om te reageren op verschillende soorten noodsituaties, is essentieel voor vaste gebruikers zoals medewerkers. Deze procedure zie je ook vaak terug bij gebouwen waar een type A ontruimingsinstallatie aanwezig is.
 • Programma van Eisen
  Als een ontruimingsinstallatie type A is vereist, dan is ook een NEN2535 brandmeldinstallatie vereist. In het bijbehorende Programma van Eisen (PvE) dient te worden beschreven waaraan de brandmeld- en de ontruimingsalarminstallatie moeten voldoen.

Hoewel het type A ontruimingsinstallatie een effectief middel is om in geval van nood grote aantallen mensen snel en efficiënt uit het gebouw te krijgen, zijn andere veiligheidsmaatregelen als brandalarmen, sprinklerinstallaties en rookdetectiesystemen, ook zeer gewenst om een extra beschermingslaag te bieden. Securicon is breed gespecialiseerd in branddetectie. Ons team is beschikbaar om alle vragen en over de installatie en onderhoud van evacuatiesystemen te beantwoorden.

 

De juiste partner voor installatie van een ontruimingsinstallaties type A, B of stilalarm

Onze deskundige brandalarmtechnici zijn gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van ontruimingsinstallaties type A, B, stilalarmen en alle andere alarminstallaties. Wij gebruiken alleen producten en materialen van de hoogste kwaliteit om ervoor te zorgen dat het gekozen evacuatiesysteem betrouwbaar en effectief is.

Wij bieden ook voortdurend onderhoud en ondersteuning om ervoor te zorgen dat de ontruimingsinstallatie altijd in topconditie is. Goed onderhoud van een evacuatiesysteem is van cruciaal belang om de doeltreffendheid ervan in geval van nood te garanderen. Het onderhoud van onder andere een ontruimingsinstallatie type A bestaat uit regelmatige inspecties, tests en reparaties. Onderhoud bij Securicon wordt uitgevoerd door opgeleide en gecertificeerde technici die mogelijke problemen met het systeem kunnen identificeren en aanpakken.

Bij Securicon is klanttevredenheid onze hoogste prioriteit. Wij doen dagelijks ons best om onze klanten het hoogste niveau van service en ondersteuning te bieden. Als je op zoek bent naar een gerenommeerd en breed gespecialiseerd brandbeveiligingsbedrijf, schakel dan Securicon in. Wij hebben de kennis, ervaring en expertise om elk gebouw te voorzien van de beste ontruimingsoplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze brandmeld- en ontruimingsinstallatie systemen en hoe wij jou kunnen helpen jouw eigendommen en gasten te beschermen.

Securicon staat klaar om u te helpen

Support