LIST bekabeling

LIST Sensorkabel is een unieke thermisch brandmelder

De volledig gesloten LIST Sensorkabel is voorzien van thermische opnemers welke afhankelijk van de situatie of overeenkomstig regelgeving op verschillende afstanden van elkaar zijn aangebracht. Waar normale thermische brandbeveiliging zich meestal op één aspect richt zoals het overschrijden van een vaste vooraf ingestelde temperatuur, combineert het LIST Sensorkabelsysteem meerdere technieken in één snel werkend systeem. Een instelbaar temperatuurverschil zal binnen een eveneens instelbare tijd tot een alarm leiden. Hiermee wordt niet alleen een veel snellere maar tevens ook een uitermate betrouwbare detectie gerealiseerd.

Nauwkeuriger kan het niet

Het LIST Sensorkabel systeem past zich continu aan, aan de temperatuur binnen de te detecteren ruimte. Zo worden schommelende temperaturen gedurende de gehele dag gebalanceerd. Vanwege de vrije instelling van alle systeemparameters tot op 0,1°C nauwkeurig is LIST Sensorkabel vrijwel overal als ideaal branddetectiesysteem in te zetten. Dit komt mede door de volkomen stof- en waterdichtheid van de systeemonderdelen. Het LIST Sensorkabelsysteem is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen; denk hierbij aan het aantal sensoren per lengte maar ook de kleur kan variëren.

Doordat LIST Sensorkabel eruit ziet als een gewone installatiekabel is er minder kans op vandalisme. Het is de perfecte oplossing voor brandbeveiliging in o.a. parkeergarages, tunnels en publieke ruimtes.

Certificeerbaar NCP

Het LIST Sensorkabelsysteem is volledig certificeerbaar conform de Regeling Brandmeldinstallaties van het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP). Projectering volgens NEN 2535 en/of de praktijkrichtlijn Brandveiligheidseisen voor mechanisch geventileerde parkeergarages.

Kenmerken LIST Sensorkabel

LIST Sensorkabel is halogeenvrij, vlamdovend, zeer eenvoudig te monteren en vrijwel onderhoudsvrij. Omdat LIST Sensorkabel waterdicht en ongevoelig voor vuil en stof is, is het uitermate geschikt voor toepassing in ruimtes waar andere branddetectie-middelen niet toepasbaar zijn. Denk hierbij aan de (zware) industrie waar de rookmelder niet toepasbaar is maar bijvoorbeeld ook aan stallen, molens, parkeergarages en verkeerstunnels.
Het centrale paneel beschikt standaard over twee groepen. Iedere groep heeft een apart alarmrelais en per eenheid is tevens een storingsrelais beschikbaar. Indien meerdere groepen benodigd zijn, is het paneel uit te breiden tot 16 groepen. LIST Sensorkabel is eenvoudig te monteren en kan op elk gewenst bestaand of nieuw brandmeldsysteem worden aangesloten ongeacht de uitvoering of het merk.

Het onderhouden van het LIST sensorkabel systeem is een fluitje van een cent. In de eerste plaats is het een groot voordeel dat het systeem zelfregulerend is. De centrale stuureenheid vraagt continue aan iedere sensor of er een aanpassing van de instellingen gewenst is als gevolg van een temperatuursverandering binnen het detectiegebied. Eventuele gebreken in de techniek worden direct gesignaleerd.

Een visuele inspectie en schoonmaak van de kabel zijn voldoende. Eventueel kunnen tijdens het onderhoud logfiles gemaakt worden. De tijd die hiermee gemoeid gaat is zeer beperkt.

Kosten

LIST Sensorkabel kan bij aanschaf meer kosten als we dit vergelijken met een conventioneel systeem met rookmelders. De praktijk leert ons echter dat de exploitatie van het LIST systeem ten opzichte van conventionele systemen al na enkele jaren rendabel blijkt te zijn. Het verschil in prijs wordt snel teniet gedaan door lagere onderhoudskosten en minder uitval van componenten. De geschiedenis leert ons dat het uitvalspercentage van de LIST Sensorkabel nog geen 0,5% is. Daar waar we spreken over publieke ruimtes kan vandalisme tot gevolg hebben dat de kosten voor een systeem met puntmelders nog vele malen hoger zijn.

Toepassingsmogelijkheden LIST Sensorkabel:

 • Parkeergarages
 • Spoor- en autotunnels
 • Kabel tracés
 • Koelcellen
 • Molens
 • Houtverwerkingsbedrijven
 • Graanopslag
 • Stallen
 • Musea
 • Afvalverwerkende bedrijven
 • Plaatsen waar conventionele detectie niet naar behoren functioneert

Meer weten?

Wil je meer weten over BMI’s en onze uitgebreide dienstverlening? Securicon kan de volledige projectering, installatie en onderhoud op LIST systemen verzorgen. Neem gerust contact met op met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Securicon staat klaar om u te helpen

Support