Inbraak: Anti-mask detectoren
Anti-mask detectoren voor ons als installateurs een bekend begrip. Maar weet jij wat een anti-mask detector is? In dit artikel leggen we graag aan je uit wat het is én waarom het een slimme oplossing kan zijn tegen (slimme) inbrekers.
Detecteer inbrekers
Veel mensen hebben indirect ervaring met een alarmsysteem en weten dat verschillende detectoren een inbreker kunnen detecteren. Een alarmsysteem is standaard uitgerust met deurcontacten die detecteren of een deur open of gesloten is. Een bewegingsmelder controleert of er beweging in een ruimte is; dit is voor de meeste mensen wel begrijpelijk.
Maar er zijn ook andere detectoren, zoals glasbreukmelders, trilcontacten en infraroodbeams. Afhankelijk van de risicoklasse, stellen wij als erkende installateur een niveau vast waaraan de detectoren van het alarmsysteem moeten voldoen. Wij kiezen gecertificeerde componenten die voldoen aan de Europese norm NEN-EN 50131. Waarbij de meeste componenten een Grade 2 of 3 certificering hebben, in uitzonderlijke gevallen een Grade 1 of 4.
Wij gebruiken bewust het woord “Grade” en vertalen het niet naar “Klasse”. Dit komt doordat de Klasse van een beveiligingssysteem een breder begrip is, inclusief organisatorische en bouwkundige maatregelen, evenals alarmopvolging. In tegenstelling hiermee zegt de Grade enkel iets over het certificaat op één enkele detector.
Grade 2
Componenten met een Grade 2-certificering zijn standaard aanwezig in de meeste gebouwen en omvatten “gewone” bewegingsmelders en deurcontacten.
Grade 3
Voor componenten met een Grade 3-certificering geldt dat ze niet alleen hun primaire doel detecteren, zoals beweging of glasbreuk, maar ook pogingen om de detector te maskeren. Maskering kan verschillende vormen aannemen, zoals het bedekken van een bewegingsmelder met een pet of het afplakken van de microfoon van een glasbreukmelder.
Anti-mask detectoren tegen slimme inbrekers
Grade 3 detectoren worden meestal vereist, wanneer verwacht wordt dat inbrekers met uitgebreide kennis van alarmsystemen en specialistisch gereedschap op de opgeslagen goederen afkomen.
Verschillende trucs zijn binnen het dievengilde bedacht om melders te maskeren. Zodat er ingebroken kan worden zonder dat het alarm afgaat. Een melder met een anti-mask functie detecteert deze trucs, waarna een anti-maskeermelding naar de meldkamer wordt gestuurd.
Voor iedere truc een andere oplossing
Alle anti-mask detectoren beschikken over een knap staaltje techniek.
- Objecten voor het alarmsysteem?
Een anti-mask bewegingsmelder straalt infrarood licht uit en detecteert reflecties veroorzaakt door objecten die ervoor worden geplaatst.
- Veranderingen in het magnetisch veld?
Anti-mask magneetcontacten zijn uitgerust met meerdere magnetische sensoren die veranderingen in het magnetische veld detecteren. - Wordt de microfoon afgeplakt?
Een anti-mask glasbreukmelder heeft een luidspreker die periodiek een hoge pieptoon uitzendt. Deze toon is niet hoorbaar voor mensen maar wel voor de microfoon.
Elk voordeel heb zijn nadeel
Een nadeel van een anti-mask bewegingsmelder is dat deze een anti-mask melding activeert, wanneer minimaal 15 seconden een voorwerp binnen een halve meter van de melder wordt gedetecteerd. Gebruikers moeten dan of direct, of tijdens het inschakelen van het systeem deze bewegingsmelder visueel controleren. Vervelend als je dan ziet dat er een object aan de andere kant van de hal in de weg staat. Dat object moet dan eerst weg, voordat jij thuis aan de eettafel kan schuiven.
Advies: wanneer kiezen voor anti-mask detectoren?
Anti-mask detectoren zijn zeer geavanceerd en slim. Ze detecteren meer dan alleen hun initiële doel. We bevelen anti-mask detectoren dan ook aan in omgevingen waar onbeheerde toegang mogelijk is en in gebouwen waar slimme inbrekers te verwachten zijn vanwege de waardevolle goederen.
Voor meer advies over een effectief beveiligingssysteem, neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs bij Securicon. Wij helpen je graag verder!