Hoe een inbreker 5,5 meter hoog kan springen

Vorig jaar werd Armand Duplantis uit Zweden nog wereldrecordhouder polsstokhoogspringen met 6,21 meter. Misschien is deze voorzorgsmaatregel in de norm opgenomen, toen deze sport na 2005 een enorme groei doormaakte. In de afgelopen 40 jaar is het aantal leden van de Atletiekunie namelijk verviervoudigd. Maar voor de oorsprong van de 5,5 meter hoeven we niet zo ver te zoeken, het is stukken simpeler.

Als beveiligingsadviseur kom ik dagelijks in panden waarbij ik beveiligingsinstallaties mag adviseren. Securicon werkt hierbij volgens de regelgeving die is vastgelegd in de VRKI 2.0. Verzekeraars eisen bijna altijd in hun polisvoorwaarden dat aan deze regelgeving wordt voldaan.

Onderzoek toont aan dat het nemen van deze beveiligingsmaatregelen het voor een inbreker moeilijker maakt om het pand binnen te komen. Bovendien wordt een inbreker sneller gedetecteerd en vertraagd bij het verzamelen van goederen, waardoor snellere opvolging plaatsvindt en de schade bij een inbraak beperkt wordt. Dit is gunstig voor de ondernemer en zorgt ervoor dat de verzekeraar minder hoeft uit te keren.

Ons advies

Zo adviseren wij als Securicon welke ruimtes in een pand beveiligd moeten worden en welke detectoren je hiervoor het best kan plaatsen. In de regelgeving wordt gesproken over detectie achter “de bereikbare gevelopeningen”, hiermee worden alle deuren en ramen bedoeld die voor een inbreker toegankelijk zijn. Er wordt verwezen naar een norm (NEN5087) waarin staat dat alle ramen tot een hoogte van 5,5 meter als bereikbaar worden gezien voor een inbreker.

Oorsprong 5,5 meter

Het bouwbesluit 2012 voorziet in een aantal gevallen in het vergunningsvrij uitbouwen van een woning. Hierdoor kon het gebeuren dat Securicon de woning van Dhr. Janssen volgens de VRKI had beveiligd en hier een certificaat op uit had gegeven. Een jaar later werd er een aanbouw bij de buren van Fam. Janssen geplaatst, waardoor de inbreker via deze aanbouw kon inbreken bij Fam. Janssen.

Hierdoor kon het gebeuren dat bij het eerste onderhoud door Securicon op het beveiligingssysteem van Dhr. Janssen, het certificaat ingetrokken moest worden omdat de badkamer op de 1ste verdieping nu bereikbaar was via de aanbouw van de buren.

Om dit te voorkomen is er in de NEN5087 een hoogte opgenomen van 5,5 meter.

Maatwerk

In de praktijk betekent dit voor heel veel bedrijven en woningen de verplichting voor extra detectoren op de 1ste verdieping, terwijl er bekend is dat hier nooit een uitbouw zal worden geplaatst door de buren. De VRKI laat altijd de mogelijkheid om maatwerk toe te passen. Dit maatwerk moet duidelijk in het beveiligingsplan worden beschreven waarna een verzekeraar hier akkoord op moet geven. Het is dus mogelijk om niet alle ruimtes op de 1ste verdieping te voorzien van beveiliging.

De VRKI regelgeving is opgesteld door het CCV en probeert op 50 pagina’s voor iedere woning en alle typen bedrijven de juiste beveiligingsmaatregelen te beschrijven.

Regelgeving biedt vaak duidelijk kaders, maar kan niet zonder maatwerk.

Securicon kan dit verzorgen, wij zijn sterk in maatwerk en denken in oplossingen.

Deze oplossingen staan niet in een boekje, daarvoor gebruiken wij onze uitgebreide ervaring en expertise.

Geschreven door Bert van de Ven

Securicon staat klaar om u te helpen

Support