Hoe kom je in aanmerking voor een BORG-certificaat?

Als je in aanmerking wil komen voor een BORG-certificaat dan moet je als ondernemer kunnen aantonen dat jouw bedrijfspand inbraakveilig is. Om dit te beoordelen dient een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf het inbraakrisico in kaart te brengen. Op basis van de vastgestelde risicoklasse, moet je bepaalde beveiligingsmaatregelen nemen.

De risicoklasse worden vastgesteld volgens de BORG VRKI kaart vast. Deze inventarisatie wordt vastgelegd in het programma van eisen. Daarin staat omschreven welke attractieve goederen aanwezig zijn in uw pand en welke waarde deze vertegenwoordigen. Afhankelijk van de attractiviteit en de waarde wordt een juiste risicoklasse vastgesteld. Aan de vastgestelde risicoklasse worden weer minimale beveiligingsmaatregelen gesteld. Welke hieronder per hoofdstuk staan beschreven.

Organisatorische maatregelen

Organisatorische maatregelen zijn mogelijk de belangrijkste maatregelen die je dient te nemen. Je kunt een uitstekend inbraaksysteem hebben, maar als de medewerkers telkens vergeten om het alarm te activeren, dan zal het niet het gewenste resultaat opleveren. Neem deze categorie daarom ook uiterst serieus. Bij organisatorische maatregelen kun je denken aan:

 • Interne regels en procedures opstellen
 • Inventarisatie van aanwezige goederen
 • Communicatie met het beveiligingsbedrijf
 • Overzichtelijk sleutelbeheer- en gebruik

Bouwkundige maatregelen

Bouwkundige maatregelen worden gerealiseerd door het pand van inbraakwerende onderdelen te voorzien. Hierdoor wordt een inbreker vertraagd en duurt het langer voordat hij bij de waardevolle goederen is. De bouwkundige maatregelen waar je aan kunt denken zijn:

 • Gekeurd hang- en sluitwerk
 • Stevige deuren.
 • Gelaagd glas
 • Interne compartimenten

In sommige gevallen is het niet wenselijk om te investeren in bouwkundig geschil van bijvoorbeeld een gehuurd pand. In die gevallen, kunnen we in overleg met de verzekeraar een ander borg kwaliteitsdocument leveren. Hierbij verstrekken we een BORG-opleveringsbewijs, waarbij bouwkundige maatregelen wel staan omschreven maar uitgesloten zijn van het beveiligingsplan.

Compartimentering/ Meeneembeperkende maatregelen

Wat kun je nog doen als een inbreker toch het pand binnen is gekomen? Zorg er dan voor dat een inbreker zo lastig mogelijk bij de waardevolle goederen kan komen. Je kunt hierbij denken aan de volgende maatregelen:

 • Opdelen van het gebouw in compartimenten;
 • Verankeren van kluizen;
 • Beveiligen van ruimten.
 • Verstoppen van goederen
 • Merken en registreren van goederen
 • Toepassen van mistgeneratoren
 • Het koppelen van goederen

Elektronische maatregelen

Door het toepassen van elektronische maatregelen, kun je een inbraak tijdig signaleren. Hiermee kan je zowel de alarmering als de opvolging in gang zetten. Bij elektronische maatregelen bedoelen ze een inbraakalarmsysteem.

De ingewikkeldheid van het systeem hangt af van je bedrijfspand, type organisatie en de eerder vastgestelde risicoklasse. Bij hoog risico situaties kun je bijvoorbeeld denken aan glasbreukmelders, anti-mask detectoren en trillingsmelders.

Alarmering

Een inbraakalarmsysteem is natuurlijk prachtig, maar wanneer er geen alarm wordt doorgegeven merkt niemand iets van een inbraak. Het systeem moet daarom een flitser en een alarm af laten gaan.
Een doormelding is daarom vaak verplicht en wordt doorgestuurd naar een PAC (Particuliere Alarmcentrale).

Reactie (Alarmopvolging)

Stel altijd procedures op over de manier waarop jij en anderen moeten reageren bij een alarm. Door een effectieve alarmopvolging ben je er snel bij, wanneer er echt iets aan de hand is. Stel in ieder geval drie sleutelbeheerders aan, zodat de PAC je altijd kan bereiken bij een inbraak.


Benieuwd of u in aanmerking komt voor een BORG certificaat? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, zij helpen je graag verder!

Securicon staat klaar om u te helpen