Wat is een SKG slot en wat betekent het voor mijn bedrijf?

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en is een onafhankelijke instantie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. De inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk is verdeeld over 3 verschillende classificaties die in sterren worden aangeduid. Des te meer sterren het hang- en sluitwerk heeft, des te hoger de inbraakwerendheid.

Helaas hebben veel bedrijven in Nederland last van (succesvolle) inbraakpogingen. De schade hoeft niet altijd groot te zijn maar kan wel een belemmering vormen voor de bedrijfscontinuïteit. Denk aan het ontbreken van cruciale gereedschappen in het dagelijkse werkproces. Door goed hang en sluitwerk toe te passen maken we het inbrekers zo lastig mogelijk om binnen te komen.

In dit blog zal ik mij gaan richten op de SKG, de eisen van de verzekeraar en de drie verschillende classificaties van het SKG-keurmerk.

Als je bedrijfspand enkel voldoet aan het SKG-keurmerk dan ben je nog niet inbraakveilig. Meer dan alleen SKG gecertificeerd hang- en sluitwerk is vereist om inbraakveilig te zijn.

SKG-keurmerk instantie

De organisatie achter het SKG-keurmerk is een onafhankelijk instantie die als sinds 1993 de beveiligingswereld op hun hang- en sluitwerk toetst. SKG toets niet alleen Nederlandse bedrijven maar ook internationale bedrijven, waardoor het SKG-keurmerk internationaal bekend is. SKG wil de ontwikkelingen voorblijven in deze snelgroeiende markt en controleert daarom met regelmaat de nieuwe sloten die verkrijgbaar zijn.

Eisen verzekeraar

Vaak stelt een verzekeraar eisen aan het totale bouwkundige schil van een pand. Het toepassen van het juiste SKG hang- en sluitwerk heeft daar invloed op. Meer informatie over de prestatie eisen aan het bouwkundige schil vind je terug in mijn (blog) over Bouwkundige Beveiliging.

De symbolen van het SKG-Keurmerk

Het SKG-keurmerk is onderverdeeld in drie verschillende classificaties die aan de hand van sterren worden aangeduid. Des te meer sterren, Des te hoger de inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk en hoe langer het voor een inbreker duurt voordat hij ingebroken heeft. Sinds 2010 zijn er twee tekens toegevoegd aan het SKG-keurmerk, een SKG-vinkje en een ®- teken op het slot.

1 Ster: Normaal inbraakwerend

Bedrijven die een laag tot gemiddeld inbraakrisico lopen, hebben vaak al voldoende aan 1 ster. De ster wordt toegewezen aan hang- en sluitwerk dat bestand is tegen eenvoudig inbrekersmateriaal zoals, een schroevendraaier of breekijzer. 1 ster staat voor een inbraakwerendheid van 3 minuten.

2 Sterren: Sterk inbraakwerend

2 Sterren worden geëist bij bedrijven tot een gemiddeld tot hoog risico lopen. Deze classificatie is bedoelde om het uitgebreide inbrekeruitrustig tegen te houden. Hang- en sluitwerk met een classificatie van 2 sterren is 3 tot 5 minuten bestand tegen inbrekers.

3 Sterren: Extra sterk inbraakwerend

Dit is de allerhoogste classificatie waaraan het hang- en sluitwerk kan voldoen volgens het SKG-keurmerk. Deze classificatie wordt geëist bij bedrijven die een hoog risico lopen. Uiteraard is het voor bedrijven die binnen een lagere classificering ook mogelijk om deze graad van inbraakwerendheid aan te schaffen. De 3 sterren zouden inbrekers minimaal 5 minuten op tegen moeten houden. Bij dit type hang- en sluitwerk is bestand tegen zware middelen die inbrekers kunnen inzetten.

Het SKG vinkje

Het SKG vinkje wordt sinds 2010 gebruikt. Het vinkje duidt aan dat producten inbraakwerend zijn, maar niet afsluitbaar. Deze producten zijn in het geval van een SKG-vinkje een aanvulling op de veiligheid en hoeven niet volledig te voldoen aan de veiligheid.

Het ® – teken

Op een inbraakwerend slot staat ook ®-symbool. Dit symbool geeft aan dat het product voldoet aan de laatste voorschriften. Een inbreker kan afschrikken bij het zien van dit symbool. Je zal vast denken, dat het enkel een paar minuten vertraging oplevert, maar een paar minuten lijken voor een inbreker in werkelijkheid uren te duren.

In dit blog heb ik kort iets verteld over het SKG-keurmerk. Wil je meer weten aan welke eisen jouw bedrijf moet voldoen? Neem dan telefonisch contact op met een van onze adviseurs.

Securicon staat klaar om u te helpen