Buitendetectie

U wilt indringers zo vroeg mogelijk op het spoor komen, liefst nog voor ze binnen dringen in uw pand. Buitendetectie, ook wel terreinbeveiliging genoemd is hierbij een belangrijk hulpmiddel.
Er zijn verschillende manieren van terreinbeveiliging:

Ondergrondse systemen
Een onzichtbaar detectiesysteem onder de grond. Dit bestaat uit leidingen gevuld met een vloeistof en sensoren die trillingen of drukverschillen waarnemen. Het systeem is ongevoelig voor weersinvloeden, onderhoudsarm en werkt in vrijwel iedere ondergrond zoals grind, beton, asfalt en stelconplaten. Wel moet er rekening worden gehouden met de gevoeligheid van het systeem, bijvoorbeeld voor trillingen van zware vrachtwagens of treinen.

Vrijstaande systemen zoals een digitaal radarsysteem en een actief infraroodsysteem
Een digitaal radarsysteem legt als het ware een ‘muur’ van radargolven om een terrein. De onzichtbare radargolven vangen beweging op in het gebied dat door de golven wordt ‘afgedekt’. Een actief infraroodsysteem werkt met onzichtbare infrarood lichtbanen die, net als bij het radarsysteem, alleen in een rechte lijn kunnen worden opgesteld. De installatie bestaat uit zenders en ontvangers die in zuilen gemonteerd worden. Zodra de onzichtbare lichtbaan wordt gestoord doordat er een persoon doorheen loopt geeft het systeem alarm.

Hek of muur gerelateerde systemen
Wanneer er al een hek of muur om het terrein staat, dan kan daar vrij eenvoudig een detectiesysteem aan worden toegevoegd: een schrikdraadsysteem of een systeem dat werkt met een microfoonkabel.
Bij een schrikdraadsysteem krijgt de indringer een schok bij aanraken, en wordt direct gedetecteerd. Een microfoonkabelsysteem werkt met een kabel die gevoelig is voor vervorming. Vervorming wekt een kleine spanning op. Een sensor aan het eind van de kabel detecteert deze vervorming. De kabel wordt geweven door het (gaas)hekwerk of kan er aan vastgebonden worden.