Collectief winkelverbod nieuw leven ingeblazen

Collectief winkelverbod nieuw leven ingeblazen.

Veel winkeliers hebben genoeg van winkeldieven die herhaaldelijk voor problemen zorgen in hun winkel. Het zijn niet alleen jongeren die voor overlast zorgen. Winkeliers geven aan ook steeds vaker te maken te krijgen met stelende bejaarden en storend gedrag van verwarde personen. En die zien ze liever niet terug in hun winkelgebied.

Om winkeliers te helpen om overlastgevers gezamenlijk aan te pakken, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het collectief winkelverbod nieuw leven ingeblazen.

Collectief winkelverbod Kanaleneiland

CCV-directeur Patrick van den Brink geeft de landelijke aftrap van het collectief winkelverbod bij Primera in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht.
Het opleggen van een winkelverbod is een zeer effectieve maatregel om overlastgevers buiten de deur te houden. Hiermee wordt iemand voor een bepaalde periode de toegang tot de winkel ontzegd. Een winkelier kan zelf een verbod opleggen of samenwerken met collega-winkeliers in het winkelgebied. In dat laatste geval is sprake van een collectief winkelverbod en mag de dader bij geen van de aangesloten winkels meer naar binnen. Wanneer de eigenaar van een winkelcentrum ook meedoet, geldt het verbod voor het hele winkelcentrum inclusief de buitenruimte.

Modelprotocol collectief winkelverbod

Het CCV faciliteert ondernemers met een modelprotocol. Dit protocol is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast biedt het CCV een registratiesysteem om de winkelverboden in vast te leggen. Winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht is het eerste winkelgebied dat gaat werken volgens het CCV modelprotocol collectief winkelverbod.

Bron: Securitymanagement.nl

Nicky Opheij
Share
This