Wifi 6 is officieel: certificeringsprogramma begonnen

De Wifi Alliance heeft officieel het Wifi Certified 6-programma gelanceerd, wat betekent dat de standaard volledig is afgerond en dat fabrikanten en oem’s kunnen beginnen met het laten certificeren van hun apparaten.

Wifi 6, ofwel 802.11ax, is de volgende generatie wifi en moet, in ieder geval in theorie, veel meer apparaten in de buurt in staat kunnen stellen om dezelfde wifi-kanalen en frequenties te gebruiken zonder dat dit evenveel overbelasting en vertraging veroorzaakt als wifi 5 (beter bekend als 802.11ac) en wifi 4 (802.11n). Daarbij moet worden aangetekend dat de aanschaf van een wifi 6 router pas echt in verbetering zal voorzien wanneer alle apparaten in het bereik (zowel de jouwe als idealiter van de buren) wifi 6 ondersteunen.

802.11ax vereist daarnaast ook ondersteuning voor het WPA3-coderings- en verificatieprotocol. WPA3 moet aanzienlijk betere beveiliging bieden dan WPA2 en moet dankzij de toepassing van Simultaneous Authentication of Equals (SAE) steviger in zijn schoenen staan bij toekomstige aanvallen.

Wifi 6  vereist dus echt hardware-ondersteuning, waarmee je niet kunt verwachten dat nieuwe firmware of drivers je bestaande router of telefoon tot een 802.11ax-apparaat zullen maken. De nieuwe iPhone 11 modellen van Apple ondersteunen allemaal 802.11ax, net als de Galaxy Note 10 van Samsung. Google’s nog niet uitgebrachte Pixel 4 zal ook wifi 6 ondersteunen, net als elke andere smartphone die gebaseerd op de Snapdragon 855 SoC. Laptops van de 10e generatie (Ice Lake en Comet Lake) Intel cpu’s horen allemaal 802.11ax te ondersteunen, omdat het direct is ingebakken in de cpu. Wanneer je overweegt een oudere laptop te kopen, zul je dus extra hardware, zoals een usb-dongle, nodig hebben.


Bron: https://nl.hardware.info/nieuws/68131/wifi-6-is-officieel-certificeringsprogramma-begonnen

Securicon staat klaar om u te helpen

Support